Ismertető

A faiskolám működése, és az Ön lehetőségei

Horváth László vagyok, kertész. A néhai Barabits Elemér inspirálására és javaslatára kezdtem 1990-ben fenyőkkel foglalkozni, gyűjteni és oltani őket. Jelenleg mintegy 860 fajtával rendelkezem (melléklet: FENYŐÖSSZEÍRÁS - ide kattintva letölthető).

Milyen rendszerben és hogyan is működik a faiskolám?

3 féle tevékenységem van:

 • cserepes fenyők oltása megrendelésre - továbbnevelésre
 • földlabdás fenyők nevelése
 • fenyők konténerben

Első tevékenység

Cserepes fenyők oltása megrendelésre

Cserepes fenyők oltása megrendelésre

 • 9x9, esetleg 10x10 vagy 11x11-es cserépben saját komposztföldben előnevelt alanyokra a hozzá illő fajták oltása oldallapozással, oldalékezéssel vagy chipszemzéssel történik. Vegyszerezés minimális, csak ha szükséges. Hozzáadott tápanyag 1x, kivételes esetben. Így az oltványok erősek és strapabíróak.
 • Az oltás 2x történik egy évben, tél végén kora tavasszal, és nyár végén kora ősszel.
 • Ezen növények megrendelése a következő: a következő év elvihető növényeit az előző év júliusában az ún. OLTVÁNY TÁJÉKOZTATÓ MEGRENDELŐLAP-on küldöm ki (kérésre küldöm ki akár rendszeresen is minden évben), s a visszaérkezés sorrendjében dolgozom fel az adatokat, hogy miből mennyit kell oltanom. Mivel az iskolám oltási kapacitása véges, így a későbben visszaküldőknek nem biztos, hogy tudok oltványt biztosítani. Az oltványok árai a megrendelőlapon megtalálhatóak. A FENYŐÖSSZEÍRÁS-ból is rendelhetőek oltványok, itt az árak egyediek.
 • Az előző évi nyárvégi oltásból származó oltványok elvihetők a következő év májusa végén, vagy júniusban. Az azévi tavaszi oltásból származó oltványok pedig elvihetőek az év szeptember második felétől.
 • Fizetés szállításkor készpénzben, vagy átutalással, szállítás előtt.
 • Ezeket a növényeket továbbnevelésre tudom ajánlani, akár szabadföldön, akár konténerben.

Második tevékenység

Földlabdás fenyők

Földlabdás fenyőim

 • A területemen jól termeszthető és a kedvelt fajták kerülnek kiültetésre pár százas tételben évenként. A kiültetésre került oltványok nem vásároltak, hanem sajátjaim. Minimális művelést próbálunk alkalmazni, zöldtrágyanövényekkel és talajtakarással az utóbbi 1-2 évben. Metszés és karózás csak bizonyos fajtáknál történik, s akkor, mikor ez szükséges. A növény ezt megmutatja, hogy mit igényel, hogy szebb, erősebb és jobb minőségű legyen.
 • A földlabdás növények értékesítése egyszer történik egy évben, tavasszal. Február környékén készletjegyzéket küldök ki kérésre. Értékelés a visszaérkezés sorrendjében történik, majd visszaigazolom a kérést. A növények elvihetők kiszedés után, amikor értesítem telefonon, esetleg emailben a vevőt. A fizetési metódus ugyanaz, mint az oltványoknál.

Harmadik tevékenység

Konténeres fenyők

Konténeresek

 • Évente több száz fenyőt nevelünk a különleges és szép fajtákból, valamint néha a hagyományosakból is. Szintén saját oltásúak. A növények 2-3 literes, 4-5 literes, vagy nagyobb konténerekben vannak, szintén saját komposztföldben, mint az oltványok.
 • Ezeket a növényeket azoknak javaslom, akik, mikor eljönnek az oltványokért, földlabdás növényekért, akkor válogatnak belőlük. Elképzelhető más megoldás is.

HorváthKert-ScarbantiaPinetum fenyőoltványelőállító manufaktura
Horváth László kertész