2022/3

Tisztelt és kedves Kollégák!

Lassan közeleg a tavasz, ámbár az elmúlt hetekben tomboló szelek sok mindent megtépáztak, köztük az én két fólia sátramat is, ámbár már itt-ott szakadtak voltak, így a szél könnyebben szét tudta tépni azokat. Node sebaj, beköltöztem a harmadik sátramba, ahol a friss oltványaim is vannak, oltani. Itt addig leszek, míg a meleg el nem űz onnan, ekkor már tudok máshol is dolgozni. A fóliákat, pedig március végéig lecseréljük újakra. T. Roosevelt mondása jut eszembe erről a szituációról: 'Tedd amit tudsz, ott ahol vagy, azzal amid van, s a többivel ne törődj.'

1-2 hete már oltom megrendelésre a fajtáimat, a képen éppen Pinus mugo 'Wintergold' oltógallyakat gyűjtök.

A hónap növénye a Pinus contorta 'Chief Joseph'. Napjaink egyik legszebb fenyője, főleg a télen feltűnő aranyló színével. Ez a szín tavasszal és nyáron lime-zöldre vált, de ősztől, ahogy hűl a levegő, ismét aranysárga lesz.

Lassan növekszik, az évi növekedése kb. 15-20 cm. 10 évesen pedig körülbelül 1,5-2 méter magas, és 0,8-1 méter széles lesz. Napra, jó vízelvezetésű talajba ültessük.

Az oregoni állambeli Wallowa hegységben találta Doug Will, egy vadászat közben. A Wallowa hegység volt a hazája a Nez Perce nemzetségnek, s az ő híres vezetőjük volt Joseph főnök. Nekem a kertemben egy kisebb példány él - mellékelve képek -, de a következő linken a 19:40 perctől kezdve látható egy szép növény belőle. Ím a link https://www.youtube.com/watch?v=t2bjlPwCjyg

Végül egy kis humor: Az optimista látja a fényt az alagút végén. A pesszimista látja a sötétséget. A realista a közeledő vonatot látja. A mozdonyvezető pedig a három hülyét a síneken.

Szép tavaszt és jó kertészkedést kívánok: Horváth László 🤗

www.fenyok.hu/fajtalista - kb. 100 fenyőfajta képeivel bővült a honlapom.